Obavijest i uputstvo o zaštiti voća i bilja na području općine Bužim

Odjeljenje za zaštitu zdravlja bilja i izvještajno – prognozne poslove Poljoprivrednog zavoda USK-a, obavještava da  je završetak zime i početak proljeća vrijeme kada voćari u svojim nasadima obavljaju zimsku ili ranoproljetnu rezidbu voćaka,  kao i zimsko ili ranoproljetno prskanje voćaka.

      Zimsko prskanje voćaka i dvogodišnjih sorti malina tzv. plavo prskanje bakrenim preparatima u kombinaciji sa mineralnim uljima (Crveno i Modro ulje)  je glavna preventivna mjera kojom suzbijamo čitav niz bolesti i štetočina voćaka,  oslobađajući ih od prezimljujućih formi patogena u vrijeme mirovanja i pred samo kretanje vegetacije. Stoga, potrebno je pratit bubrenje pupova kako se ne bi zakasnilo sa pravovremenom zaštitom i obavljanjem zimskog prskanja voćaka. Napominjemo da je prilikom obavljanja tretmana, odnosno prilikom primjene zaštitnih sredstava u ovom periodu potrebno  izvršiti tzv. kupanje voćaka sa gore navedenim uljima.

      Tretiranje obaviti neposredno prije kiše kad se noćne temperature ne spuštaju ispod 0˚C a  dnevne moraju biti iznad 5˚C,  kako bi zaštita bila uspješna.

     Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju!

By admin