SERVISNE INFORMACIJE ZA PONEDJELJAK 25. 03. 2019.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 22.03.2019.godine od 8:00 sati do 25.03.2019. godine do 8:00 sati na području općine Bužim.

JAVNI RED I MIR

  • Nisu zabilježeni slučajevi remećenja javnog reda i mira niti krivičnih djela
  • Bužimski vatrogasci su imali 3 intervencije (šumski požari)

SAOBRAĆAJ

–    Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.

–    Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.   

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda
  • ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 37 pacijenata, od kojih je 3 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać.
Dežurni doktor bio je Rifet dr. Šahinović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Snabdijevanje vodom sa izvorišta Musići uredno
  • Snabdjevanje s vodom s izvorišta Pivnice (Sotonjak) je uredno uz napomenu da prema zadnjoj analizi vode ista nije za piće.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 25. 03. 2019. u 07 : 55 sati

Zbog najavljenih sanacionih radova danas će doći do preusmjerenja saobraćaja iz vozne u preticajnu traku, na lijevoj strani autoceste smjer Tarčin -Sarajevo zapad, u tunelima Grab,25.Nov i Vis.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila, moguća su duža zadržavanja na ovoj dionici.

Jednom trakom saobraća se i na magistralnim putevima M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac) i M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac, gdje su u toku sanacioni radovi.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Kolovoz je pretežno suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je promet vozila pojačan. Vozačima skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja i molimo za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.aprila.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Od danas do 17.04. zbog radova u Hrvatskoj, zatvara se granični prelaz Ivanica-Gornji Brgat (za vrijeme ove obustave, bit će omogućen prelaz pješaka).

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Zbog radova u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

25.3.2019.

25.3.2019.

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Sokolac -2; Drvar -1; Bjelašnica i Livno 0; Bugojno i Sanski Most 1; Grude, Jajce, Prijedor i Zenica 2; Doboj, Široki Brijeg, Srebrenica i Tuzla 3; Banja Luka, Bihać, Bijeljina i Ivan Sedlo 4; Brčko, Sarajevo i Stolac 5; Zvornik 6; Mostar 7; Trebinje 8; Gradačac 11; Neum 12°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 941hPa, za 1Pa je manji od normalnog i opada.

Danas u Bosni i Hercegovini veći dio dana pretežno sunčano vrijeme. Od večernjih sati jače naoblačenje sa sjevera koje će usloviti kišu u nizinama i snijeg u višim područjima. Tokom noći na utorak u zapadnim i centralnim područjima Bosne u nizinama je lokalno moguća susnježica. Vjetar prije podne slab južnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na sjever umjerene jačine. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 17 i 23°C.

U Sarajevu veći dio dana pretežno sunčano. Naoblačenje i kiša krajem dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 20°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Ponedjeljak 25.03.2019. godine
Većim dijelom dana preovladavat će povoljne biometeorološke prilike. U poslijepodnevnim satima, usljed nadolazeće promjene, opšta slika će se postepeno pogoršati, ponajprije na zapadu, potom i u ostatku zemlje. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, reumatskih bolova, promjene raspoloženja, nesanice.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1655. – Christiaan Huygens otkrio Titan, najveći prirodni satelit Saturna.

1807. – U Velikoj Britaniji i Irskoj zabranjena trgovina robljem.

1821. – Grci su na Peloponezu počeli ustanak protiv Turaka koji je, poslije 12 godina, završen priznavanjem nezavisnosti Grčke.

1918. – Bivša ruska pokrajina, Bjelorusija, proglašava se neovisnom, demokratskom republikom bjeloruskog naroda.

1937. – Italija i Kraljevina Jugoslavija sklopile sporazum o međusobnoj miroljubivoj politici, «Uskršnji pakt».

1941. – Jugoslavija je u Beču potpisala sporazum o pristupanju Trojnom paktu Njemačke, Italije i Japana. Nepuna dva dana potom vojnim udarom su oboreni vlada i regent – princ Pavle Karađorđević. Tome su prethodile masovne demonstracije u Beogradu i drugim gradovima, koje su izazvale bijes Berlina. Nacistička Njemačka je već 6. aprila, bez objave rata, počela napad na Jugoslaviju bombardovanjem Beograda.

1942. – Rođena je u Memphisu američka pjevačica, «kraljica soula», Aretha Franklin.

1975. – U Rijadu kralja Saudijske Arabije Fejsala ubio je njegov sinovac princ Fejsal Musaid, koji je proglašen neuravnoteženim i u Rijadu mu je javno odrubljena glava u junu 1975. Novi kralj postao je Fejsalov brat Halid Ibn Abdul Aziz.

1991. – Prema nikad potvrđenim informacijama, predsjednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman su se na tajnom sastanku u Karađorđevu dogovorili o podjeli Bosne i Hercegovine i rušenju reformske Vlade Jugoslavije, na čelu s predsjednikom Antom Markovićem.

1994. – Neonacisti su bacili bombu na sinagogu u Libeku, što se smatra prvim takvim incidentom od kraja Drugog svjetskog rata u Nemačkoj.

2003. – Pomoćnik komandira Jedinice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović uhapšen je zbog osnovane sumnje da je pucao u premijera Srbije Zorana Đinđića. Vlada Srbije raspustila je Jedinicu za specijalne operacije.

2003. – Bivši ambasador BiH pri UN-u Muhamed Šaćirbej uhapšen u Njujorku zbog pronevjere državnog novca. Šaćirbej je optužen da je u vrijeme dok je bio ambasador BiH pri UN prebacio 2,5 miliona dolara vladinih sredstava na vlastitie privatne bankovne račune.

By admin