SERVISNE INFORMACIJE ZA PETAK 29. 03. 2019.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 28.03.2019.godine od 8:00 sati do 29.03.2019. godine do 8:00 sati na području općine Bužim.

JAVNI RED I MIR

  • Nisu zabilježeni slučajevi remećenja javnog reda i mira niti krivičnih djela
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

–    Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.

–    Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.   

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

  • ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 28 pacijenata, od kojih je 4 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać.
Dežurni  doktor bila je Indira dr. Bosnić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Snabdijevanje vodom sa izvorišta Musići uredno
  • Snabdjevanje s vodom s izvorišta Pivnice (Sotonjak) je uredno uz napomenu da prema zadnjoj analizi vode ista nije za piće.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 29. 03. 2019. u 06 : 30 sati

U jutarnjim satima zbog nižih temperatura moguća je poledica na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima. Tokom dana zbog povoljnih vremenskih uvjeta očekujemo povećan broj biciklista i motociklista na saobraćajnicama, tako da apelujemo na sve vozače da voze opreznije i da poštuju sve saobraćajne propise. Upozoravamo na sitnije odrone i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.aprila.

Zbog radova na izgradnji kružnog toka na magistralnom putu M-18 Semizovac-Vogošća, na ulazu u Vogošću saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Zbog povremeno pojačanog prometa vozila, na ovoj dionici moguća su duža zadržavanja.

Zbog sanacionih radova jednom trakom saobraća se i na magistralnim putevima M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac) i M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac, kao i na magistralnom putu M-2 u Neumu. Za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase na snazi je zabrana saobraćaja na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno (zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno). Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Do 17.04. zbog radova u Hrvatskoj, zatvoren je granični prelaz Ivanica-Gornji Brgat (za vrijeme ove obustave, omogućen je prelaz pješaka).

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Zbog radova u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Dani vikenda su pred nama, tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u našoj zemlji, tako i na graničnim prelazima.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

29.3.2019.

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -8; Sokolac -4; Srebrenica -1; Doboj, Ivan Sedlo, Jajce i Sanski Most 0; Banja Luka, Bihać, Bugojno, Drvar, Grude, Prijedor, Tuzla i Zenica 1; Bijeljina, Brčko, Sarajevo i Zvornik 2; Gradačac i Livno 4; Široki Brijeg 9; Trebinje 10; Neum 11; Mostar i Stolac 12°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 954hPa, za 12Pa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 11 i 17°C, na jugu zemlje do 21°C.

U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura oko 13°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Petak 29.03.2019. godine
Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika. Većina populacije biće boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti. Preporučljivo je slojevito se odjenuti, obzirom da će nakon svježijeg jutra, u nastavku dana temperature porasti.

1461. – U najkrvavijoj bici «Rata dviju ruža» u Engleskoj oko 36.000 vojnika pod zastavom dinastije Jork porazilo kod Toutona kod Jorka oko 40.000 vojnika armije dinastije Lancaster, osiguravši time engleski prijesto Edwardu Četvrtom.

1638. – Švedski naseljenici osnovali su blizu zaliva Delaware prvu švedsku koloniju u Americi, koju su nazvali Nova Švedska.

1792. – Umro je švedski kralj Gustav Treći, nakon 13 dana pošto je atentator pucao na njega u operi u Stokholmu.

1814. – U Danskoj su Jevreji izjednačeni u pravima sa ostalim građanima.

1831. – Počinje veliki bosanski ustanak, kada se bosanski general Husein Gradaščević, poznat kao «Zmaj od Bosne» suprotstavlja Osmanlijskom carstvu.

1848. – Počeo je trogodišnji rat Danske s Pruskom, u kojem su Danci pretrpjeli poraz i izgubili veliki dio teritorije na jugu poluostrva Jitland.

1849. – Velika Britanija je na osnovu sporazuma s radžom od Lahorea anektirala Pendžab i pripojila ga Indiji.

1864. – Grčka je vratila suverenitet nad ostrvima u Jonskom moru, do tada pod kolonijalnom upravom Velike Britanije.

1867. – Velika Britanija od Kvebeka, Ontarija, Nove Škotske i Nju Branzvika formirala je dominion Kanadu, u koji su 1878. uključene ostale britanske teritorije sjeverne Amerike, izuzev Njufaundlenda. Vestminsterskim statutom Kanada je 1931. postala nezavisna država britanskog Komonvelta, a konačne granice je dobila 1949. priključenjem Njufaundlenda.

1912. – Engleski polarni istraživač Robert Falcon Scott umro je od hladnoće i gladi pri povratku s Južnog pola, gdje je stigao 13. januara 1912, četiri sedmice poslije Norvežanina Roalda Amundsena. Spasilačka ekipa je kasnije pronašla smrznuta tijela članova njegove ekspedicije, rđavo opremljene za veliki poduhvat, nadomak jedne od stanica za snabdijevanje u ledenoj pustoši Antarktika, i dnevnik u kojem je opisivao agoniju svojih drugova.

1945. – Vlada SSSR-a zvanično je priznala vladu Jugoslavije. Prije nje vladu Josipa Broza Tita su priznale Velika Britanija i SAD.

1946. – Novim ustavom Zlatna Obala, sadašnja Gana, postala je prva britanska kolonija u Africi s afričkom većinom u parlamentu, ali je na punu nezavisnost čekala još 14 godina.

1972. – Bolivija je protjerala 119 članova sovjetske ambasade u La Pazu, optuživši Moskvu da finansira ljevičarske pobunjenike.

1974. – Prve fotografije Merkura snimio je američki vještački satelit «Mariner 10».

2001. – Ministarstvo inostranih poslova BiH podnijelo je krivičnu prijavu protiv ranijeg šefa Misije BiH pri UN u Njujorku Muhameda Šaćirbegovića zbog nepostojanja validne dokumentacije za oko 2,5 miliona američkih dolara, utrošenih sa računa Misije.

2004. – Sedam istočnoevropskih zemalja – Estonija, Letonija, Litvanija, Bugarska, Rumunija, Slovačka i Slovenija – primljeno je u NATO.

2006. – Zabilježeno je četvrto totalno pomračenje Sunca u 21. vijeku.

2007. – BiH i Hrvatska potpisale su Ugovor o dvojnom državljanstvu.

By admin