PREDSJEDNIŠTVO BiH U ZVANIČNOJ POSJETI REPUBLICI SLOVENIJI

Nakon ceremonije dočeka, u Predsjedničkoj palači održan je tete-a tete susret Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Slovenije, a zatim i sastanak delegacija dviju zemalja. Predsjednik Pahor izrazio je zadovoljstvo posjetom Predsjedništva BiH te istakao kako je to velika čast, posebno stoga što je za prvu inostranu posjetu Predsjedništva BiH u novom sazivu izabrana upravo Slovenija. 

Iskazao je svoju podršku BiH na putu ka Evropskoj uniji te potvrdio spremnost Slovenije da pomogne BiH kako bi ubrzala put integrisanja u EU. Članovi Predsjedništva BiH su tokom susreta sa predsjednikom Pahorom kazali kako su BiH i Republika Slovenija prijateljske zemlje, koje nemaju otvorenih političkih pitanja. Istakli su kako je privredna i ekonomska saradnja na visokom nivou ali da ima mogućnosti za unaprijeđenje. 

Razgovarano je o mogućnostima zajedničkog nastupa na trećim tržištima. Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost predsjedniku Pahoru i slovenačkom narodu na pomoći tokom prošlogodišnjih poplava u našoj zemlji. Razgovarano je o i saradnji na regionalnom planu, posebno u okviru Brdo procesa. Bilo je riječi i o rješavanju pitanja štediša Ljubljanske banke te je izražena spremnost Slovenije da implementira odluke Suda.

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se i sa predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Milanom Brglezom. Tokom susreta razgovarano je o saradnji parlamenata dvije zemlje te mogućnostima unaprijeđenja odnosa. Zajednički je ocijenjeno da je parlamentarna saradnja jako važna za unaprijeđenje odnosa između BiH i Slovenije. Predsjednik Državnog zbora je istakao da u Parlamentu postoji Grupa prijateljstva BiH – Republika Slovenija te je naglasio važnost njihovih aktivnosti.

Tokom zvanične posjete Sloveniji članovi Predsjedništva BiH sastali su se i sa predsjednikom Vlade Mirom Cerarom. Na sastanku je najviše pažnje bilo posvećeno ekonomskoj saradnji. Istaknuta je mogućnost unaprijeđenja saradnje u ekonomiji, turizmu i drugim oblastima. Razgovarano je i o saradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije, posebno u vezi sa zajedničkim nastupima na trećim tržištima. Članovi Predsjedništva BiH posjetili su i Gradsku vijećnicu u Ljubljani i susreli se sa gradonačelnikom Zoranom Jankovićem.

By admin