SAOPĆENJE ZA JAVNOST U POVODU NEISTINA IZNEŠENIH NA RAČUN V.D. DIREKTORA JU „CENTAR ZA KULTURU, SPORT I INFORMISANJE“ BUŽIM

U Povodu iznešenih netačnih informacija na jednom od portala na račun v.d. direktora JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“ Bužim Vahidina Veladžića i same Javne ustanove v.d. direktor Vahidin Veladžić upućuje slijedeće saopćenje:

– „v.d. direktora Vahidina Veladžića je imenovao Privremeni Upravni odbor JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“ Bužim, kojeg je imenovao načelnik općine Bužim shodno Pravilima JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“ Bužim, kao jedino moguće rješenje i kao jedinog uposlenika ove javne ustanove. Kako javna ustanova po zakonu ne može funkcionirati bez odgovorne osobe, a imajući u vidu činjenicu da je Vahidin Veladžić jedini uposlenik, isti ne može biti razriješen niti ispisan iz sudskog registra dok se ne imenuje druga odgovorna osoba (koja mora biti iz reda uposlenih), tako da tvrdnje da je isti razriješen nisu tačne.

– Navedeni „Upravni odbor“ koji je izvršio pokušaj „razrješenja“ je imenovan od strane općinskog vijeća na već postojeći Upravni odbor, a akt načelnika o imenovanju Upravnog odbora stavljen van snage što je u suprotnosti sa Zakonom, jer Općinsko vijeće nema nadležnost da stavlja van snage akte Općinskog načelnika.

– Navedeni Upravni odbor, odnosno Općinsko vijeće nije dostavilo valjan ispečatiran akt o imenovanju istog koji bi bio mjerilo da se uopće održi sjednica UO u zgradi JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“ Bužim, tako da je sjednica na kojoj je izvršeno „razrješenje“ očito održana u kafani mimo propisanih procedura.

– Kad je riječ o navedenom upošljavanju procedura je u potpunosti provedena u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“ Bužim, što dokazuje i činjenica da su primljeni kandidati totalni anonimusi, ne političari, jedan iz šehidske porodice, drugi iz porodice ratnog vojnog invalida, kao dvojica prvorangiranih kandidata shodno dokumentaciji koju su dostavili.

– Problem je nastao onda kad je raspisan javni oglas i kad je rečeno da će biti primljena dvojica najuspješnijih i najbolje rangiranih kandidata. Naime ova dva radna mjesta kao što cijela čaršija bruji su bila rezervisana za dvojicu političara, koji su tu trebali doći pod svaku cijenu. Kad je javni oglas priveden kraju i kad nije preostalo ništa drugo počelo je objavljivanje na portalu, i navodna smjena. Tokom samog procesa provođenja javnog oglasa je bilo raznih pritisaka i na v.d. direktora i na komisiju za sprovođenje istog, o čemu će biti obaviješteni istražni organi, kao i o narušavanju ugleda ličnosti objavom na portalu, koji će takođe biti prijavljen.

– Na kraju, neću poništiti javni oglas, niti ću se povući zbog vaših prijetnji, zastrašivanjima telefonskim pozivima, prijetnjama «nemogućom smjenom», a o svemu ću obavijestiti istražne organe. Moje je da se kao odgovorna osoba u ovoj javnoj ustanovi u skladu sa Zakonom brinem o istoj i tako će biti i dalje,nisam tražio funkciju direktora ali dok sam tu biću u skladu sa Zakonom, a kad je riječ o razrješenju, kad donesete Rješenje o upisu promjena u Registar općinskog suda Bihać kod kojeg je ova JU registrovana, bujrum da se dogovorimo oko daljih aktivnosti, dotad svaki vaš pritisak i pokušaj ću prijaviti istražnim organima.
v.d. direktor Vahidin Veladžić.

By admin