OTMIČARI UBIJENI, TUŽILAC PREMINUO NAKON TEŠKOG RANJAVANJA

Pripadnici zabranjene radikalne ljevičarske grupe ubijeni su, a tužilac kojeg su držali kao taoca je primunuo u bolnici nakon što je teško ranjen u policijskoj operaciji u zgradi istanbulskog suda, prenosi Anadolija.

Nekoliko pucnjeva i eksplozija se čulo, a dim vidio iz zgrade gdje je zatočen javni tužilac Mehmet Selim Kiraz. Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front (DHKP-C) ranije je zaprijetila da će ga ubiti ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi vezani za slučaj tinejdžera Berkina Elvana koji je stradao tokom protesta u Gezi parku.

„Situacija je dramatična, čule su se dvije snažne eksplozije, a nakon toga i razmjena vatre u kojoj je ispaljeno najmanje 100 metaka. Nakon toga dva ambulantna vozila primili su povrijeđene i odvezli ih do obližnje bolnice, međutim, ne zna se da li je tužilac ubijen i ko je ranjen», izvijestio je reporter Al Jazeere iz Istanbula.  Policijski tim već nekoliko sati je pregovarao sa muškarcima koji drže Kiraza u njegovoj kancelariji.

Reuters prenosi da je DHKP-C objavila fotografiju tužioca s prislonjenim pištoljem na čelu. Grupa je tom tužiocu, koji je vodio istragu o slučaju Elvana, dala rok do 15 sati i 36 minuta po lokalnom vremenu da saopći identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva mladića, ili će biti ubijen.

DHKP-C je na svojoj web-stranici objavio da želi da policajac kojeg krive za Elvanovu smrt to prizna na televiziji, da se policajcima umiješanim u slučaj sudi na «narodnim sudovima» te da se optuže protiv onih koji su učestvovali na protestima za Elvana javlja Al Jazeera.

By admin