ŠEŠELJ NEĆE DOSTAVITI LJEKARSKE NALAZE HAGU

Optuženi za ratne zločine zabranio ljekarskom konziliju da daje izvještaje o njegovom zdravstvenom stanju zvaničnicima Haškog tribunala.

Lider Srpske radikalne stranke i optuženi za ratne zločine Vojislav Šešelj kaže da neće dobrovoljno otići u Haški tribunal, kao ni da bilo kakav ljekarski nalaz neće dostaviti Haškom tribunalu ni vlastima u Srbiji.

Za beogradski dnevni list Politika rekao je da je članovima ljekarskog konzilija zabranio da daju bilo kakve izvještaje o njegovom zdravstvenom stanju zvaničnicima Haškog tribunala i vlastima u Srbiji, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, Sudsko vijeće u Hagu nijednom nije moglo zvanično biti informirano o njegovom zdravstvenom stanju.

Šešelj je za Politiku kazao da, od kada se vratio u zemlju prije pet mjeseci, najviše radi na rušenju režima premijera Aleksandra Vučića i smatra da, ako padne Vlada, to neće destabilizirati državu.

Obračun s Vučićem

Na pitanje je li zahtjev Haškog tribunala za njegovim vraćanjem i hapšenjem kažnjavanje Vlade Srbije zbog toga što neće da uvede sankcije Moskvi, što planira vojne vježbe s Rusijom ili zbog Vučićevog govora povodom godišnjice NATO bombardiranja Srbije, Šešelj kaže da nije nijedan od ta tri razloga.

Smatra da su se «Vučić i njegovi tutori sa Zapada uplašili snage srpskih radikala», tvrdeći da SRS ima više od 20 posto uporišta u biračkom tijelu i da je zbog toga Vučićev cilj da on što prije izađe iz Srbije kako bi se obračunao s radikalima.

Šef ljekarskog konzilija Milovan Bojić je rekao da je Šešelj ove sedmice trebao početi hemoterapiju i da se sada ne zna hoće li se to desiti, prenosi Tanjug.

Bojić je objasnio da je Šešelju dijagnoza malignog oboljenja postavljena u Holandiji i da je zbog toga i pušten iz Tribunala, te da je bio na više tretmana u Srbiji, gdje mu je otklonjen jedan tumor, a da su ostale metastaze na jetri.

Izvor: Agencije

 

By admin