Vikend strip-radionica u izložbenom salonu Muzeja USK-a

U izložbenom salonu Muzeja Unsko-sanskog kantona u Bihaću upriličena je Vikend strip-radionica u sklopu koje je postavljena izložba strip-tabli trojice afirmiranih strip-crtača iz Krajine, Ismeta Erdića-Erde, Osmana Hajdarevića i Mimia Cortazara. Završnica strip-radionice obilježena je izložba radova nastalih na radionici, strip-tabli spomenutih autora i promocijom novoga strip-albuma „Kulin – Tajna slanih izvora“ autora Ismeta Erdića Erde.

Digitalna forma

Na strip-radionici je učestvovalo trinaest polaznika. Učestvovali su učenici iz osnovnih škola i Srednje umjetničke škole iz Bihaća. Teoretski dio radionice o stripu održao je Ismet Erdić pojašnjavajući polaznicima šta je strip, kako nastaje i koji likovni materijali se koriste za crtanje stripova. Podvukao je kako danas brojni strip-autori u svijetu koriste digitalnu formu i programe photoshop za kolorisanje pomoću grafičkog tableta. Takav vid izrade uveliko je olakšao izradu stripova a i samim tim omogućio moderniji pristup kako bi strip držao korak s porocima današnje omladine, video – igricama.

Praktični dio radionice odradio je strip-crtač Osman Hajdarević, demonstrirajuči kako se u olovci postavlja crtež i na koji način se kadrira te odrađuje u tušu. Polaznici su bili prezadovoljni i na kraju izložbe im je Ismet Erdić poklonio kao zahvalnicu za učešće na radionici po jedan svoj strip album „Mix-comics“ i „Iskrivljeni svijet“. Na kraju je promoviran novi strip-album „Kulin-Tajna slanih izvora“ autora Ismeta Erdića – Erde. Riječ je o trilogiji i ovo je prvi dio priče žanra epske fantazije. Erdu su inspirirali motivi i običaji ilirskih plemena koji su nastanjivali područja današnje Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske Autarijata i Japoda. On također pozajmljuje neke elemente i iz srednjevjekovne bosanske države kao što je i samo ime glavnog junaka Kulin po istoimenom banu iz 12. stoljeća koji je u ovom djelu još dječak.

Recenziju za ovaj album radio je sarajvski strip-crtač Filip Andronik. Album je distribuiran u Republiku Hrvatsku, Srbiju i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Vikend-strip radionica je bila dobro posjećena i na kraju izložbu i promociju strip albuma „Kulin-Tajna slanih izvora“ je posjetilo mnogo građana. Nameće se zaključak da je ovo dobar početak da se deveta umjetnost približi čitaocu ali i, ono najbitnije, da se polako počne grupisati publika od mladih koji trebaju u budućnosti čitati i crtati stripove.

By admin