APEL I UPOZORENJE GRAĐANIMA NA OPASNOST OD IZBIJANJA POŽARA NA OTVORENOM PROSTORU!

Proljeće je vrijeme kada su, između ostalog, aktuelni radovi na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina kao i spaljivanju korova, suhe trave i drugog rastinja. Tim povodom iz Službe Civilne zaštite Općine Bužim upućen je apel  svim građanima da se suzdrže od nekontrolisanog  paljenja vatre na prostoru gdje ju je teško kontrolisati, posebno u blizini šumskih i teško dostupnih područja.

Samo u posljednjih nekoliko dana vatrogasna jedinica Civilne zaštite intervenisala je na nekoliko požara na otvorenom  i teško dostupnom prostoru.  I u prethodnim godinama evidentirani su brojni požari na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, koji su izazvali velike materijalne štete.

Posebno se upozoravaju građani da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina, stambenih naselja, vodova dalekovoda i sl.  U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj telefona 123 ili policiju na 122.

Iz Službe Civilne zaštite podsjećaju građane da je spaljivanje otpada i korova dozvoljeno na površinama do 30 m2 i to SUBOTOM I NEDELJOM dva sata prije noći pod uslovom da nema vjetra. Isto tako  lica koja vrše spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužna su biti na mjestu spaljivanja dok se vatra u potpunosti ne ugasi. U slučajevima spaljivanja korova na većem prostoru obavezna je najava i saglasnost Službe civilne zaštite i vatrogastva.

Apel građani trebaju shvatiti ozbiljno jer i mala nepažnja može imati velike posljedice po živote ljudi i imovinu!

ODLUKA O ORGANIZOVANJU I FUNKCIONISANJU  ZAŠTITE OD POŽARA I VATROGASTVA NA PODRUČJU OPĆINE BUŽIM.

Sluzbeni_Glasnik_0512

By admin