ZASJEDAO ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE BUŽIM U VEZI SA SITUACIJOM VEZANOM ZA CORONA VIRUS

Danas je održana Vanredna sjednica Štaba civilne zaštite općine Bužim, na kojem je razmatran razvoj situacije vezan uz koronavirus (COVID-19). Sjednica je održana na osnovu preporuka Kriznog štaba F BiH i Kriznog štaba USK-a, a kako bi se stanovništvu dale preporuke i uputstva.

PREPORUKE ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE BUŽIM SU:
 Općinski štab civilne zaštite Bužim preporučuje da se do daljnjega odgodi sva okupljanja na području općine Bužim, pogotovo u zatvorenim prostorima, koji uključuju veći broj ljudi.

 Preporučuje se podizanje na višu razinu sanitarno-higijenskih uvjeta u javnim ustanovama, ugostiteljskim objektima, privatnim preduzećima kao i domaćinstvima.

 Pozivamo sve osobe koji su došle sa sumnjivih područja (zahvaćenim virusom COVID-19) da se telefonski prijave u Dom zdravlja Bužim.

 U svrhu reduciranja većih okupljanja, prije dolaska u Dom zdravlja, osim u hitnim slučajevima nevezanim za simptomatiku COVID-19, najaviti se putem telefona 037/410-078.

 Stari i nemoćni, te socijalno ugrožene osobe u slučaju potrebe mogu se javiti na broj Centra za socijalni rad 037/419-011.

 Također upućujemo apel za vlasnike ugostiteljskih objekata, disko i noćnih klubova za odgodu okupljanja, s obzirom da se na tim mjestima okuplja veći broj osoba.

 U Centru za pruženje usluga građanima općine Bužim biće organizovan rad na način da na šalterima, u isto vrijeme mogu biti samo dvije osobe.

 Općinski štab civilne zaštite poziva sve javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva i druge subjekte da odmah i bez odlaganja postupe u skladu s odlukama, naredbama, uputama i preporukama Kriznog štaba F BiH ( http://www.fmoh.gov.ba/…/nov…/519-novi-koronavirus-2019-ncov?
i Kriznog štaba USK-a (vladausk.ba/…/index/ministarstvo-zdravstva-i-socijalne-po…/8)

Apeliramo na stanovništvo općine Bužim da poštuju sljedeće upute u svrhu prevencije:
– Prati često ruke sapunom i tekućom vodom najmanje 20 sekundi,
– Izbjegavati bliske lične kontakte,
– Izbjegavanje diranja površina koje su dostupne većem broju ljudi,
– Izbjegavati dodirivanje lica, nosa, očiju i usta ukoliko niste oprali ruke,
– Učestalo provjetravati prostor boravka,
– U slučaju povišene temperature, kašlja i otežanog disanja (simptoma koji bi mogli ukazivati na COVID-19) obratiti se Domu zdravlja Bužim isključivo putem telefona 064 43 18 769.

Na području općine Bužim, prema informacijama iz Doma zdravlja Bužim, do danas, 16. marta nije zabilježen niti jedan slučaj oboljenja.

Apelujemo i pozivamo sve stanovnike općine Bužim da poštuju preporuke Štaba civilne zaštite općin Bužim, Kriznog štaba F BiH i Kriznog štaba USK-a.

ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE BUŽIM

By admin