OBILJEŽENA GODIŠNJICA FORMIRANJA ŠTABA TO BUŽIM I PRIJEMA RATNE ZASTAVE 105/505. VITEŠKE BRIGADE

Ni pandemija korona virusa nije spriječila Bužimljane da i ove godine obilježe dvadeset i osmu godišnjicu od formiranja Glavnog kriznog štaba i Štaba Teritorijalne odbrane Bužim i dvadeset i sedmu godišnjicu od prijema ratne zastave 105. Bužimske udarne muslimanske/krajiške brigade.

Predstavnici Koordinacije boračkih udruženja sa područja općine Bužim, načelnik općine, predstavnici kantonalne i državne vlasti, te predstavnci vjerskog i društvenog života su u skladu sa trenutnom situacijom i pandemijom korona virusa skromno obilježili jedan od značajnijih datuma iz novije historije Bužima i tako odali dužnu počast svima onima koji su dali svoj doprinos u odbrani države Bosne I Hercegovine.


Uz poštivanje svih zaštitnih mjera, na Turbetu generala Izeta Nanića i šehida 505.Viteške brigade, proučena je Fatiha i održan karatak historijski sat, a prisutnima su se obratili Edham Eminić ispred koordinacije boračkih udruženja, načelnik općine Bužim Mersudin Nanić, Izet Ljubijankić i Esad Velić.


Načelnik općine Bužim Mersudin Nanić u svom obraćanju je posebno naglasio;
-“U situaciji kada se suočavamo sa pandemijom virusa nije primjereno držati govore ali svakako želim reći da je vrijeme da se isto tako organiziramo u ovom vremenu, kako ste se vi organizirali ratne 1992.godine možda u još težim uslovima. Jedinstvo koje ste vi tada pokazali su svima nama jasna poruka da samo tako i samo zajedničkim snagama možemo prevazići sve prepreke i izaći iz svega ovoga kao pobjednici”.
Uvodničar tribine bio je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje značajnih datuma Edham Eminić.
O civilnom i političkom ustrojstvu Kriznog štaba ZMZ Bužim početkom 1992. godine govorio je Izet Ljubijankić dok je o formiranju jedinica Teritorijalne odbrane, jedinica Civilne zaštite, pomoćnih kriznih štabova i vojne policije, govorio prvi komandant ŠTO Bužim Esad Velić.

By admin