OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA POGIBIJE KOMANDANTA SULJE MIRVIĆA

Učenjem fatihe i kratkim historijskim satom na mezarju Konjodor danas je obilježena 27. godišnjica pogibije Sulje Mirvića, ratnog komandanta jedinice „Žuti mravi“ 505. viteške bužimske brigade.

Obilježavanju su prisustvovali ratni saborci, kolege, članovi porodice, koordinacije boračkih udruženja i javne ličnosti iz političkog i društvenog života ali i djeca OŠ «Suljo Mirvić» Konjodor.

Zbog svojih zasluga u ratu, Suljo Mirvić posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem, značkom “Zlatni ljiljan”. Također, 12. januara 1996. godine posthumno je proizveden u čin natkapetana Armije RBiH. Iako po rođenju nije bio Bužimljanin, u ovom je mjestu ostavio veliki trag, prvo kao učitelj, a na koncu kao jedan od najznačajnijih starješina bužimske brigade. Poginuo je na današnji dan 1995. godine u toku oslobodilačke operacije “Sana ’95”.

Osnovna škola “Konjodor”, u kojoj je svojevremeno i bio zaposlen, nosila je njegovo ime od 1999. do 2006. godine, kada je taj naziv ukinut. 2018. godine, Skupština Unsko-sanskog kantona vratila je ime Sulje Mirvića u naziv ove škole. Iza njega su ostali supruga Suvada i sinovi Admir i Anel.

By admin