ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “U TROSTRUKOM OBRUČU” DR.FRANJE JURIĆA

Ovogodišnje obilježavanje jedne od najvećih bitaka “BREZA 94” počelo je promocijom knjige u “U trostrukom obruču” autora dr. Franje Jurića u Centru za kulturu, sport i informisanje. Ovaj događaj okupio je brojne ljubitelje pisane riječi i znanstveno istraživačkog rada, ovoga puta, tematski vezanog za posljednji rat na prostorima BiH 1992.-1995.

Na samom početku promocije prisutne je ispred domaćina pozdravio načelnik općine Bužim Mersudin Nanić, zahvalio se autoru i promotorima što na ovaj način započinje bilježavanje Breze 94, te pozvao sve Bužimljanke i Bužimljane da prate ovogodišnji program obilježavanja jedne od najvećih bitaka i pobjeda 505-e Viteške brigade.

Jedan od promotora dr. Albin Muslić govoreći o sadržaju knjige posebno je naglasio:”U prvom dijelu  govori se o općim pretpostavkama i preduvijetima koji su prethodili samoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i napad na Bihać. U drugom dijelu se govori o trostrukom obruču u kojem se tada našao Bihać i Bihaćki Okrug, a u trećem dijelu riječ je o raznim izvještajima političkog i vojnog vrha Srpske vojske Krajine koji su tada u tom vremenu targetirali grad Bihać, kao tada slobodnu teritoriju BiH, a u sklopu svojih veliko-srpskih planova, koji su tada bili zacrtani i trebali da se realizuju. Knjiga broji  454 stranice. Opremljena je sa svim potrebnim elementima koje zaslužuje i  treba da ima jedno  naučno djelo“.

Promotor  mr.Jasmin Musić govorio je o značaju pisane riječi, te posebno naglasio kako je knjiga autora Franje Jurića puna originalnih dokumenata koji se po prvi put pojavljuju u javnosti i daju potpuno drugačiju i jasnu sliku šta se dešavalo na Okrugu Bihać u proteklom ratu.

Autor knjige, dr. sc. Franjo Jurić, srdačno se zahvalio svim dragim gostima koji su podržali promociju.- “Hvala svima koji su bili prisutni na promociji, kao i načelniku općine Bužim, gospodinu Mersudinu Naniću, na srdačnom gostoprimstvu.

U knjizi se nalazi 210 dokumenata. To su različiti izvještaji, naredbe Ministarstva odbrane tzv. Republike Srpske Krajine, Glavnoga štaba Srpske vojske Krajine, pa i vojske Republike Srpske, koji su koordinirano djelovali na ovaj prostor, ali isto tako dokumenata potčinjenih postrojbi obavještajnih službi, koji ne govore samo o vojnom aspektu, a on je vrlo bitan.  Govore i o onom drugom- civilnom, humanitarnom, i zaista, i meni je interesantno da vidim kako je to „druga strana“  vidjela  Okrug Bihać. Šta je planirala, šta je izvodila…? Okrug Bihać, to nikad ne smijemo zaboraviti, bio je 1201 dan u potpunoj blokadi, izolaciji. U vojničkom  smislu  bio je okružen sa šest korpusa, i kada gledamo sami odnos žive sile, bio je takav da  je u kontinuitetu na Okrug Bihać od 1992. do 1995. godine aktivno sudjelovalo u napadima na ovaj dio Bosne i Hercegovine između 30 i 45 hiljada vojnika. Kada je u pitanju tehnika, tu tek vidimo kakav je bio nesrazmjeran odnos, jedan naprema  deset, pa čak i jedan naprema 30. U ovom dokumentu možete vidjeti  gotovo svaki aspekt.

Autor je na kraju promocije izrazio svoju zahvalnost što je mogao predstaviti svoju knjigu u Bužimu, a posebno zbog činjenice da brojni dokumenti koji su objavljeni u ovoj knjizi govore upravo o Bužimu i njihovoj 505-oj brigadi.

By admin