ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA KOORDINACIJE BORAČKIH UDRUŽENJA

U organizaciji Koordinacije boračkih udruženja općine Bužim, a uz prisustvo i podršku Općinskog načelnika i Općinskog vijeća Bužim danas je održana press koferencija  na kojoj se govorilo o sudskim procesima koji se vode protiv pripadnika Armije R BiH, 5.Korpusa , a posebno 505-e viteške brigade.

Pressjednik Koordinacije boračkih udruženja Edham Eminić posebno je istaknuta činjeniu kako se protiv pripadnika Armije R BiH, jedine legitimne vojne sile  koja je branila i odbranika suverenitet države Bosne i Hercegovine, vodi stalna kampanja čiji je cilj izjednačavanje branioca države Bosne i Hercegovine sa agresorima.

Svoju podršku i doprinos na press konferenciji dali su Agan Elkasović, Šefik Veladžić i Samir Abazović koji su kao predstavnici boračakih udruženja općine Bužim posebno istaknuli kako nije moralno i kako je prije svega nepravedno da se na suđenjima pripadnicima Armije R BiH pojavljuju sumnjivi svjedoci sa lažnim iskazima, često pod pritiskom ili plaćeni da tako svjedoče. Istaknuta je  i činjenica da najviši politiki predstavnici  Bošnjaka na federalnom i državnom nivou šute na sve veću napravdu  prema našim najboljim sinovima koji su svojom borbom, živitima i djelovima tijela sačuvali državu Bosnu i Hercegovinu kao i sve njene institucije.

Još jednom su istakli da nemaju ništa protiv da tužilaštva i sudovi istraže sve eventualne pojedinačne zločine kojih je eventualno bilo ali su isto tako apostrofirali kako nije normalno da tužilaštvo godinama ne podiže optužnice za najteže ratne zloćine genocida, ubijanje djece i civila, protjerivanje i sistemsko granatiranje civilnih ciljeva.

Općinski načelnik Mersudin Nanić  dao je punu podršku Koordinaciji boračkih udruženjima u njihovom angažmanu za pravednijim društvom, te posebno je istaknuo:-“Najviše nas boli što institucije ove države koje su izgradili naši najbolji sinovi, vitezovi i Zlatni ljiljani donose nemoralne i dosta sumnjive presude kako su to kazali pripadnici boračkih udruženja općine Bužim. Nakon oslobađajućih presuda i dugogodišnjih procesa protiv pripadnika Armije R BiH donose se osuđujuće presude. Danas mogu reći da je to već praksa i da se to u skorijem vremenu neće promijeniti. Općina Bužim će kao i do sada pružiti svu podršku našim vitezovima u dokazivanju istine na svim sudovima u ovoj državi. Mi smo ponosan i patriotski narod i poštujemo državu, sve njene institucije, to pokazujemo svakog dana. Poštujemo i uvažavamo druge i drugačije ali samo onoliko koliko nas poštuju i uvažavaju. I na kraju bi istakao poznatu komandantovu izreku “I poslije rata je rat”  koju nismo na vrijeme dobro shvatili i ponašali se u skladu sa onim što nam je on htio poručiti”.

By admin