U BUŽIMU OD 4. DO 15. AUGUSTA JUBILARNI 20. SLOBODARSKI DANI

U Bužimu će od 4. do 15. augusta biti obilježena 20. godišnjica od oslobođenja ovog dijela Bosne i Hercegovine ali i evocirane uspomene na generala Izeta Nanića koji je poginuo 5. augusta 1995. godine

Manifestacija čuva uspomenu na dva važna datuma u odbrani bužimskog kraja od agresora u proteklom ratu. Peti august se obilježava kao dan pogibije brigadnog generala Izeta Nanića a 15. august kao dan osnivanja 505. viteške brigade. Kroz ovu brigade u toku proteklog rata prošlo je više od 4.800 pripadnika. Preko 500 je poginulo, a blizu 2.800 je ranjeno, od kojih je danas oko 500 ratnih vojnih invalida.

Agan Bunić, načelnik općine Bužim i predsjedavajući Organizacionog odbora navedene manifestacije, pozvao je građane Bužima da svojim prisustvom daju doprinos obilježavanju 20. godišnjice Slobodarskih dana.

Na pres-konferenciji koju su upriličili predsjednik i članovi Organizacionog odbora manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima“, istaknuto je kako je sve spremno za jubilarne, 20. po redu, Slobodarske dane.

Nanić poručio «Bez podjela»

“Bužimski kraj mogao je doživjeti sudbinu Srebrenice, međutim, zahvaljujući pribranosti, slozi i jedinstvu koji je iskazao narod Bužima i Bosanske krajine, spriječen je “srebrenički“ scenarij. Upravo zbog toga važno je čuvati uspomene na ljude koji su dali svoje živote za odbranu ovog kraja naše zemlje. Podjela se moramo što prije osloboditi jer one sputavaju sve lijepo i pozitivno, kako na lokalnom tako i na višim nivoima vlasti. Rahmetli general Nanić je upravo bio najveći neprijatelj podjela i u jednom od svojih posljednjih govora poručio ‘Bez podjela!’ “, kaže Mersudin Nanić, direktor Centra za kulturu, sport i informisanje Općine Bužim i član Organizacionog odbora Slobodarski dani viteškog grada Bužima.

Nanić dodaje da je ovogodišnja manifestacija dobra prilika da građani uživaju u različitim programskim sadržajima manifestacije Slobodarskih dana.

“Kulturni, edukativni, sportski i drugi sadržaji obogatit će društveni život naše općine u periodu od 4. do 15. augusta. U ovom dijelu ističem “Veče s dijasporom“ koja ima za cilj druženje građana općine Bužim koji žive i rade u inostranstvu te Malonogometni turnir koji je jedan od najmasnovniji turnira u Bosni i Hercegovini. Pozivam sve građane općine Bužim da svojim prisustvom uveličaju sadržaje manifestacije, jer to je najmanje što možemo uraditi za najbolje sinove koji su nam omogućili slobodu koju danas uživamo“, kaže Nanić u izjavi za Novo vrijeme.

novo vrijeme.ba

By admin