OBILJEŽENA DVADESET I DEVETA GODIŠNJICA OD POGIBIJE KOMANDANTA IZETA NANIĆA

Danas, drugog dana manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”  obilježena je  dvadeset i deveta godišnjica pogibije komandanta Izeta Nanića na Ćorkovači.

Brojni gosti i zvanice iz drugih gradova Unsko sanskog kantona i Bosne i Hercegovine okupili su se u Bužimu i na najbolji način pokazali da herojska borba bužimskih vitezova i njihovog komandanta nikada neće biti zaboravljena. Obilježavanje ove važne godišnjice počelo je u prijepodnevnim satima u organizaciji Udruženja ASK Otpisani Bužim kada je krenuo tradicionalni pješački marš “Putem bužimskih vitezova” i biciklističkim Usponom na Ćorkovaču u organizaciji Biciklističkog kluba Bužim.

I ove godine manifestacija je obogaćena kolonom konjanika iz raznih dijelova Bosne Bosne koji su inače dio neprekinute tradicije Ajvatovica u starobosanskom gradu Pruscu.

Učesnike marša “Putem bužimskih vitezova”, konjanike i učesnike  biciklističkog maratona ispratio je općinski načelnik Mersudin Nanić sa Trga Alije Izetbegovića. Zahvalio se Air soft klubu “Otpisani”  ali i svim učesnicima ovog marša koji su stigli iz Travnika, Višegrada, Zenice,  Sarajeva, Bihaća, Ključa, Bosanske Krupe, Cazina, Srebrenice te raznih krajeva BiH.

Centralna manifestacija održana je na Ćorkovači gdje su članovi porodice komandanta Nanića uz delegacije državnih, kantonalnih i općinskih vlasti, boračkih organizacija i Islamske zajednice u BiH, posjetili mjesto pogibije generala Izeta Nanića i pomoćnika komandanta za obavještajne poslove Mehe Bašića  na Vijencu u R Hrvatskoj, gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće.

Nakon što su učesnici pješačkog marša “Putem bužimskih vitezova” stigli su na lokalitet Ćorkovače održan je historijski sat i Tevhid kojeg su proučili imami Medžlisa IZ Bužim, a na kraju  su se prisutnima obratili  Premijer USK Nijaz Hušić, Ministar za pitanja boraca FBiH Nedžad Lokmić, Predsjednik dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH Senad Kljajić, izaslanik Reis ul uleme muftija goraždanski Remzija ef. Pitić te domaćin načelnik općine Bužim Mersudin Nanić. Voditelj programa je bio Sead Emrić a program su svojim izvedbama upotpunili članovi hora Tesnim Bužim.

By admin