ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE «OČIMA VOJNIKA AUTORA MUHAMEDA NOGE

U Centru za kulturu, sport i informisanje Bužim, a u okviru programa 29-devete manifestacije ” Slobodarski dani viteškog grada Bužima ”  održana  je promocija knjige ” OČIMA VOJNIKA ” autora Muhameda Noge . Moderator promocije je bio Sead Emrić, referent za kulturu u općini Bužim, dok su o knjizi su govorili promotori Harun ef. Hodžić, general Rizvo Pleh, i major Edham Eminić.

Knjiga obrađuje grupu oficira bivše JNA koje rat zatiče na službi u Prištini, i njihov mukotrpni bijeg preko Makedonije, Bugarske, Rumunije, Mađarske i Hrvatske kako bi se priključili braniteljima BiH na Igmanu iznad Sarajeva.

Na početku agresije na BiH grupa oficira bivše JNA, među kojima je bio i autor, nakon postrojavanja u kasarni u Lukavici kod Sarajeva biva, preko Beograda upućena na službu u Prištinu odakle su se, uvidjevši da je rat neizbježan, odlučili na bijeg.

Knjiga  ima za cilj da otme od zaborava period agresije, kao jedan od najvažnijih u dugoj historiji BiH, ali i da stalno podsjeća generacije koje dolaze.

By admin