SERVISNE INFORMACIJE ZA PETAK 16.08.2024.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 15.08.2024. godine od 7:00 sati do 16.08.2024. godine do 7:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela, niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija.

SAOBRAĆAJ

  • Na lokalnim putevima Bužim-Elkasova Rijeka u naselju Velići obustava saobraćaja za sva vozila zbog sanacije klizišta.
  • Na lokalnom putu Bužim-Radoč na mjestima nastanka klizišta  saobraćaj se odvija jednom trakom uz ograničenje brzine i osovinskog opterećenja vozila.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nesreće)

  • Jedna saobraćajna nezgoda. (Jedno lice zadobilo lakše tijelesne povrede).

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje uredno
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitna služba ZU Dom zdravlja Bužim evidentirala 38 pregleda.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama  sati

Izvještaj

Vikend je pred nama, pa nas danas očekuje znatno frekventniji saobraćaj, nego što to bude ostalim danima u radnom dijelu sedmice. Mnogi će u popodnevnim satima na put, a posebno pojačanu frekvenciju saobraćaja očekujemo na putnom pravcu Sarajevo-Mostar, kao i na graničnim prelazima koji gravitiraju prema Jadranu. Držite odstojanje između vozila i obavezno koristite sigurnosni pojas. Za motocikliste i bicikliste također savjet da koriste zaštitnu opremu.

Duga su zadržavanja na izlazu iz naše zemlje na graničnim prelazima: Gradina, Bosanska Gradiška, Bosanski Brod i Orašje. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog sanacionih radova na dionicama magistralnih puteva Vitez- Travnik i na ulazu u Žepče izmjenjen je režim saobraćaja. Zbog izrazito frekventne dionice, na mjestu radova formiraju se duže kolone vozila u oba smjera, pa vozače molimo za strpljenje i razumijevanje.

Na dionici Tuzla- Čelić (u mjestu Lopare) zbog deminerskih radova do 16 sati saobraćaj se obustavlja u trajanju do 30 minuta (propuštanje vozila 15 minuta). Minerski radovi aktuelni su do 16 sati i na ulazu u Bosansku Krupu iz pravca Bihaća, a obustave su 15-minutne.

Sanacioni radovi aktuelni su na magistralnim putevima: Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača i Olovo – Semizovac.

Na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

Do kraja avgusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

16.8.2024.

Jutros je u našoj zemlji vedro.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 17; Sokolac 18; Drvar, Ivan Sedlo, Široki Brijeg, Srebrenica 19; Bugojno, Livno 20; Prijedor, Sanski Most, Sarajevo 21; Bihać, Zvornik 22; Banja Luka, Tuzla, Zenica 23; Doboj 24; Bijeljina 25; Trebinje 26; Gradačac, Neum 27; Mostar 28; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 946 hPa, za 4 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u centralnim, zapadnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren na jugu i jugozapadu zemlje jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura zraka od 34 do 40, lokalno do 42 °C.

U Sarajevu sunčano i vruće. Dnevna temperatura zraka oko 38 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Petak 16. 08.2024. godine

I dalje nepovoljne biometeorološke prilike uz najviši stepen upozorenja na visoke temperature koje mogu uticati na zdravlje ljudi. Nedostatak svježine tokom noći mogao bi kod osjetljivih osoba uzrokovati iscrpljenost i dodatno jačanje tegoba. Preporučljivo je maksimalno reducirati kretanje i izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, te konzumirati dovoljno tečnosti, naročito rizične grupe stanovništva poput trudnica, djece, hroničnih bolesnika i starijih lica. Učesnicima u saobraćaju također sugerišemo oprezniju vožnju. Opšta slika će biti najlošija u sjevernoj, centralnoj Bosni i na krajnjem jugu.

By admin