NEKE OD KNJIGA U IZDANJU BZK «Preporod» BUŽIM NA POLICAMA SVJETSKIH BIBLIOTEKA

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Bužim u protekle 32 godine postojanja i rada objavila je 36 knjiga. Prva od njih bila je prozna zbirka Zulfov kamen autora Nedžiba Vučelja, objavljena 1998. godine. Posljednja, Bužim u osmanskim dokumentima autorsko djelo Adnana Kadrića i Alme Omanović-Veladžić objavljena je i promovirana je u februaru 2024. godine.

U međuvremenu, zalaganjem djelatnika Preporoda kao i nekolicine vrijednih lokalnih, krajiških ali i bosansko-hercegovačkih autora, Bužim je dobio veliki broj monografija, stihozbirki i strip izdanja, te nekoliko knjiga ostalih žanrovskih vrsta poput putopisa, zbornika, spomenica, etnografskih zbirki, motivacionih knjiga, i sl.

Neke od njih su monografija Bužima pod nazivom Bužim kroz vrijeme, zbirka putopisa Bihać i Cazinska krajina, monografija Medžlisa IZ Bužim pod nazivom Islam i muslimani bužimskoga kraja, potom nekoliko ratnih monografija poput Kumarice, Grljevca, Sane 95, poetskih zbirki U Srebrenici ostavih srce svoje i  Zovem se Palestina, strip izdanja KulinTajna slanih izvora u tri nastavka, ili Iskrivljeni svijet, i mnogih, mnogih drugih.

Objavom navedenih naslova, dat je ogroman doprinos istraživanju i publiciranju dotad nepoznatih činjenica iz društvenog života Bužima, Krajine, Bosne i Hercegovine i svijeta, ali i različitih formi izraza protkanih tematikom i duhom bužimskog, krajiškog, bosansko-hercegovačkog i svjetskog podneblja.

Sve zaljubljenike u dvije stvari, u pisanu riječ i u bužimski zavičaj iznimno raduje da su primjerci navedenih knjiga svoje mjesto našli na hiljade privatnih adresa u Bužimu i izvan njega, i što je još važnije na policama desetina i stotina javnih biblioteka, arhiva i instituta širom BiH i svijeta.

U tom smislu u moru vrijednih adresa na kojima su završavala Preporodova izdanja, pored onih koje se tiču Nacionalne i Univerzitetske biblioteke BiH, Biblioteke BZK „Preporod“ BiH, Gazi Husrev-begove biblioteke i Bošnjačkog instituta u Sarajevu, mnogih kantonalnih, općinskih i školskih biblioteka, posebno važnim se čini istaći nekoliko međunarodnih biblioteka koje su pokazale interes te otkupile neke od navedenih naslova, rekao je predsjednik bužimskog Preporoda, profesor Amir Sijamhodžić koji je i sam autor nekoliko naslova.

Čestitamo autorima uz želju da nastave promociju našeg Bužima, Krajine, ali i cijele Bosne i Hercegovine kroz pisanu riječ.

Spisak biblioteka širom svijeta u kojima se nalaze neke od knjiga u izdanju BZK “Preporod” Bužim

Bužim u osmanskim dokumentima

  1. Library of Kongress,
  2. Columbia University Libraries,
  3. Karl-Fransenz-Universitat Graz,
  4. UW-Madison Libraries – University of Wisconsin- Madison,

Sana 95

  1. Columbia University Libraries,
  2. The British Library,
  3. Sander & Cvetkovic Bookservice,

Krajiške izreke i poslovice

  1. Library of Kongress,
  2. Columbia University Libraries,

Bužim kroz vrijeme

  1. Columbia University Libraries,

Slovo o zavičaju

  1. Columbia University Libraries,

Islam i muslimani bužimskoga kraja

  1. Columbia University Libraries,

U naručju vremena / Bihać i Cazinska krajina

  1. Columbia University Libraries,

Zovem se Palestina

By admin