SERVISNE INFORMACIJE ZA UTORAK 10.09.2024.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 09.09.2024. godine od 7:00 sati do 10.09.2024. godine do 7:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela, niti narušavanja javnog reda i mira.
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija.

SAOBRAĆAJ

  • Na lokalnim putevima Bužim-Elkasova Rijeka u naselju Velići obustava saobraćaja za sva vozila zbog sanacije klizišta.
  • Na lokalnom putu Bužim-Radoč na mjestima nastanka klizišta  saobraćaj se odvija jednom trakom uz ograničenje brzine i osovinskog opterećenja vozila.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nesreće)

  • Jedna saobraćajna nezgoda. (Materijalna šteta).

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Vodosnabdijevanje uredno
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitna služba ZU Dom zdravlja Bužim evidentirala 26 pregleda.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama  sati

Izvještaj

U većem dijelu Bosne i Hercegovine je kišovito, a ponegdje u jugozapadnoj Bosni poteškoće vozačima pričinjava i povremeno jak vjetar. Ovako vrijeme pogoduje čestim odronima kamenja na kolovoz.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Obavezno držite odstojanje između vozila i izbjegavajte rizična preticanja. Tokom jučerašnjeg dana, zbog vožnje neprilagođene stanju i uslovima na putu, zabilježen je veliki broj saobraćajnih nezgoda.

Sanacioni radovi aktuelni su na magistralnim putevima: Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina, Olovo-Semizovac i Međeđa-Višegrad.

Na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

Do 15.09., zbog održavanja penjačkog festivala “Drill and Chill Festival“ u vremenu od 11 do 11:45 sati obustavlja se saobraćaj u kanjonu „Tijesno“, na dionici magistralanog puta Karanovac-Crna Rijeka. Za vrijeme obustave saobraća se preko Čađavice i Mrkonjić Grada. Obustava se ne odnosi na vozila hitnih službi, kao i autobuse prigradskog prevoza.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

10.9.2024.

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša pada u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati (°C): Bjelašnica 8; Ivan Sedlo 11; Sokolac 12; Bugojno i Sarajevo 14; Bihać, Jajce, Livno, Srebrenica i Tuzla 15; Bijeljina, Doboj, Drvar, Gradačac, Prijedor, Sanski Most, Široki Brijeg, Zenica i Zvornik 16; Banja Luka i Trebinje 17; Mostar 21°C.

Danas prije podne pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša će padati u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. U drugom dijelu dana postepeno smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 25°C, na jugu zemlje do 28°C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša u jutarnjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 20°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Utorak 10.09.2024. godine

Tmurno vrijeme, praćeno padavinama i hladnijim strujanjem, uslovljavaće lošiju biometeorološku prognozu u prvom dijelu dana. Tegobe kod hroničnih bolesnika djelimično će se pojačati. Moguće su meteopatske reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestu ozljeda, promjene raspoloženja, dekoncentracije. Sa poslijepodnevnim satima slijedi djelimična stabilizacija, temperature zraka će porasti, što bi trebalo postepeno umanjiti negativne efekte promjene vremenskih prilika. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

By admin