POTPISAN UGOVOR ZA IZRADU PROJEKTNO-TEHNIČKE DOKUMENTACIJE ZA KONZERVACIJU, SANACIJU I RESTAURACIJU STAROG GRADA U BUŽIMU

Općinski načelnik Mersudin Nanić i Selma Čolo iz firme Ipsa Institut d.o.o. Sarajevo potpisali su jučer ugovor vrijedan 69.172,74 KM.

Predmet ugovora je izrada projektno-tehničke dokumentacije za konzervaciju, sanaciju i restauraciju Starog Grada Bužim, jednog od najvažnijih kulturno-historijskih spomenika naše Općine.

Ovaj projekt predstavlja značajan korak u očuvanju kulturnog naslijeđa naše zajednice i ima dugoročne pozitivne učinke na razvoj turizma. Stari Grad Bužim, sa svojom bogatom historijom i arhitektonskim značajem, zaslužuje posebnu pažnju i ulaganje kako bi se očuvao za buduće generacije.

„Danas potpisujemo ugovor koji predstavlja veliki korak prema očuvanju jednog od najvažnijih kulturnih spomenika naše općine. Izradom projektno-tehničke dokumentacije započinjemo proces restauracije i konzervacije Starog Grada Bužim. Ovaj projekat ima ne samo historijski i kulturni značaj, već će biti i ključan za razvoj turizma i povećanje prepoznatljivosti Bužima na širem nivou. Očekujem da će realizacija ovog projekta privući dodatna ulaganja i pažnju, kako od strane općine Bužim, tako i sa kantonalnog i federalnog nivoa,“ kazao je načelnik općine Bužim, Mersudin Nanić.

Sredstva za izradu dokumentacije osigurana su kroz budžet općine Bužim i Vlade USK-a, a realizacija ovog projekta će doprinijeti očuvanju kulturnog naslijeđa, ali i stvoriti preduvjete za daljnji razvoj turizma u općini Bužim.

Kroz nastavak rada na ovom projektu, općina Bužim potvrđuje svoju posvećenost očuvanju historijskih lokaliteta i razvoju održivog turizma.

By admin