OTVORENA NOVA DŽAMIJA U DŽEMATU BUĆEVCI

U subotu, 8. augusta 2015., održana je svečanost povodom otvorenja nove džamije u džematu Bućevci, MIZ Bužim. Svečanost je počela učenjem ašereta, kojeg je proučio hfz. Špendi ef. Fidani, nakon čega su uslijedila uvodna obraćanja domaćina: imama Abdulaha ef. Kovačevića, te članova Građevinskog odbora Mehe Isakovića i Suada Duranovića. Pored riječi dobrodošlice, domaćini su iznijeli podatke o utrošenim sredstvima tokom gradnje džamije, te uručili zahvalnice najvećim donatorima i vakifima.

Nakon toga, uslijedila su obraćanja predstavnika Medžisa IZ Bužim: Eniz ef. Veladžića, predsjednika i Mehmed ef. Harčevića, glavnog imama, koji su između ostalog naglasili da je sa činom završetka gradnje ove džamije završen proces gradnje i obnove džamija i mekteba na području bužimskog medžlisa. Podsjetili su da je u toku gradnja Islamskog-kulturnog centra u Bužimu, čiji će završetak biti kruna izgradnje vakufskih objekata na području Medžlisa. Agan Bunić, načelnik općine Bužim, koja je također uzela učešća u izgradnji ove džamije, istakao je važnost jačanja institucije Islamske zajednice, koja je garant opstanka i naše države i našeg naroda.

S obzirom da su džematlije ovog džemata džamiju izgradili uglavnom vlastitim prilozima, muftija bihaćki, Hasan ef. Makić je kroz nekoliko hadisa podsjetio na ahiretske nagrade koje čekaju one koji troše svoj imetak kako bi pomogli Allahovu vjeru.

Glavnu besjedu prisutnim vjernicima, u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića, uputio je prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije i profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi mr. hfz. Mensur ef. Malkić. U svom nadahnutom kazivanju, h. hfz. Mensur ef. podsjetio je prisutne na blagodati u kojima uživamo, kazavši da je zahvala Gospodaru na tim blagodatima garant opstanka i uvećanja istih. Također, naglasio je da džamija, pored toga što služi kao mjesto obavljanja namaza, treba da bude faktor istinskog jedinstva, sloge i ljubavi među muslimanima, a sve su to vrijednosti koje ummetu Muhammeda, a.s., danas, itekako nedostaju.

Novu džamiju u džematu Bućevci svečano je otvorio vakif Atif Isaković, koji je tim povodom uvakufio 20.000 KM, i time postao najveći pojedinačni vakif ove prelijepe džamije.

Nakon što je mr. hfz. Malkić proglasio džamiju vakufom i vlasništvom Islamske zajednice, proučeno je ašere i dova s kojom je završena svečanost otvorenja nove džamije u džematu Bućevci.

5 4 2

rijaset.ba

By admin