SERVISNE INFORMACIJE, ČETVRTAK, 01. DECEMBAR 2016.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 30.11.2016. godine od 08:00 sati do 01.12.2016. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • 1 krivično djelo (šumska krađa)
  • Tokom izvještajnog perioda bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodna 24 sata obratilo 19 pacijenata, od kojih niklo nije pućen  na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Kod većine pacijenata preovladavao je visok krvni pritisak i visoka temperatura. Dežurni doktor  bio je Adis dr. Kauković.
Iz bužimskog Porodilišta ovog jutra nema novosti.

JU CENTAR ZA SOCIJALNI RAD BUŽIM

a)    Jedna terenska posjeta,

b)    Izrađeno nekoliko uvjerenja iz službene evidencije Centra,

c)     Izrađene tri socijalne anamneze,

d)    Jedan zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć,

e)    Redovni poslovi Centra.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • U proteklih 24 sata snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijama bilo je uredno.
  • Snabdijevanje pitkom vodom iz gradskog vodovoda uglavnom uredno.
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 01.12.2016. u 07:37 sati

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, saobraćaj se ovoga jutra odvija po suhom, odnosno vlažnom kolovozu. Zbog niskih temperatura u jutarnjim satima moguća je poledica u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Jutros vozačima skrećemo pažnju na mjestimično smanjenu vidljivost, zbog magle. Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Od puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-16 Banja Luka-Jajce, M-16.2 Prozor-Jablanica i M-18 Priboj-Simin Han, kao i magistralne puteve M-17 u Bosanskom Šamcu i M-5 u Bihaću.

Zbog radova na području Hrvatske upozoravamo vozače na moguća duža zadržavanja na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 20 minuta.

PROGNOZA VREMENA

Danas umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne lokalno može pasti malo kiše, a iznad 700 metara nadmorske visine povremeno i slab snijeg. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera, od poslije podnevnih sati i jugo. U Hercegovini slaba do umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 1 i 7°C, na jugu zemlje od 8 do 11°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

bio5Četvrtak 01.12.2016. godine Biometeorološke prilike i dalje su relativno povoljne. Više sunčanih intervala i dodatni, mada ne suviše izražen, porast temperature tokom dana, ugodno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate, stoga bi se i tegobe vezane uz njihove bolesti trebale umanjiti. Neophodno je posvetiti pažnju odijevanju, te po potrebi reducirati boravak na otvorenom. Sjeverno strujanje zraka povremeno će pojačavati osjet hladnoće.

 

 

NA DANAŠNJI DAN
1918. – U Beogradu je proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca s princem Aleksandrom I Karađorđevićem kao regentom.
1918. – Odlukom danskog parlamenta Island stekao nezavisnost.
1955. – Rosa Parks (1913.- 2005.) afro-američka aktivistica za ljudska prava odbila je u Alabami na zahtjev vozača autobusa ustupiti svoje mjesto putniku-bijelcu. Uhapšena je i suđeno joj je zbog građanskog neposluha. Američki Kongres proglasio ju je majkom modernog Pokreta za ljudska prava.
1988. – Benazir Bhutto (1953.- 2007.) pakistanska političarka postala je prva žena premijerka na čelu Pakistana.
1991. – Ukrajinski birači uvjerljivom većinom glasova na referendumu izglasali neovisnost od Sovjetskog Saveza.
2002. – Za predsjednika Slovenije izabran je dotadašnji premijer u više mandata Janez Drnovšek.
2004. – Ukrajinski parlament izglasao raspuštanje Vlade premijera Viktora Janukoviča da bi pomogao u okončanju političke krize poslije njegovog spornog izbora za predsjednika.

By admin