SERVISNE INFORMACIJE, SRIJEDA, 07. DECEMBAR 2016.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 06.12.2016. godine od 8:00 sati do 07.12.2016. godine do 8:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo narušavanja javnog reda i mira niti krivičnih djela
  • Tokom izvještajnog perioda bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodna 24 sata obratilo 16 pacijenata, od kojih je 1 pućen  na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Kod većine pacijenata preovladavao je visok krvni pritisak. Dežurni doktor  bila je Sađida dr. Bajrović.

JU CENTAR ZA SOCIJALNI RAD BUŽIM

a)    Jedan zahtjev za ostvarivanje prava na naknadu ženi – majci van radnog odnosa

b)    Jedan zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć,

c)     Sudski postupak (učešće na raspravi),

d)    Nekoliko uvjerenja iz službene evidencije Centra,

e)    Redovni poslovi Centra.

 ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijama bilo je uredno.
  • Snabdijevanje pitkom vodom iz gradskog vodovoda uglavnom uredno.
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 07.12.2016. u 06:30 sati

Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost na većini dionica koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove. Izdvajamo autoputA-1 Tarčin-Zenica, magistralne puteve Zenica-Doboj, Konjic-Mostar, Kiseljak-Kaonik-Vitez, Bugojno-Novi Travnik, Glamoč-Mlinište, kao i puteve na području Sarajeva, Bihaća, Foče i Doboja. Niske temperature pogoduju formiranju poledice na dionicama u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz, pa apelujemo na maksimalno opreznu vožnju. Vozače podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Povremene obustave saobraćaja zbog minerskih ili deminerskih radova, tokom dana aktuelne su na magistralnim putevima M-19.3 Rogatica-Ustiprača, M-4 Teslić-Kotor Varoš i M-16 Banja Luka-Jajce.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi. Izdvajamo magistralne puteve: M-17 Žepče-Nemila, M-16 Banja Luka-Jajce, M-16.2 Prozor-Jablanica i M-18 Tuzla-Priboj.

Zbog radova na području Hrvatske, vozače upozoravamo na moguće gužve i duža zadržavanja na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

PROGNOZA VREMENA

Danas će u Hercegovini i na zapadu Bosne preovladavati vedro. U ostatku naše zemlje, nakon maglovitog i oblačnog jutra, tokom dana očekuje se potpuno ili djelimično smanjenje oblačnosti. Vjetar u Bosni slab sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, slaba do umjerena, bura. Dnevne temperature od 2 do 8, na jugu od 8 do 13°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

bio0Srijeda 07.12.2016. godine Slično kao i proteklih dana, uz više sunca i povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja. Mogući su problemi usljed povećanog zagađenja zraka u gradovima. Neophodno je voditi računa o primjerenom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura tokom jutra i večeri, naročito osjetljive grupe poput hroničnih bolesnika, starijih osoba i djece.

 

NA DANAŠNJI DAN
• 1912. – U egipatskoj El-Amarni njemački su arheolozi pronašli poprsje egipatske kraljice Nefertiti koja je bila supruga faraona Amenhotepa IV. Njezin je život i danas zagonetka, a zna se da je odrasla u haremu, udala se za faraona, rodila šestero djece i vodila revoluciju koja je zauvijek promijenila Egipat. S mužem je izvela narod iz staroga glavnog grada i sagradila grad u srcu pustinje. Nefertiti se ističe kao jedna od najčudesnijih ženskih ličnosti u povijesti Egipta.
• 1917. – Prvi svjetski rat: SAD proglasile rat Austro-Ugarskoj.
• 1922. – Sjeverna Irska glasala je za odvajanje od Republike Irske.
• 1924. – U Pećanima u Lici, u Hrvatskoj, rođena je Jovanka Budisavljević Broz. Bila je jugoslovenska partizanka, imala je čin majora JNA, preminula je u Beogradu 20. oktobra 2013.
• 1941. – Japanski avioni napali su američku bazu Perl Harbur, te uništili veliki broj aviona i brodova. To je ubrzalo odluku SAD da se uključe u Drugi svjetski rat.
• 1941. – Velika Britanija je u Drugom svjetskom ratu objavila rat Mađarskoj, Rumuniji i Finskoj, zemljama koje su kao članice Trojnog pakta učestvovale u agresiji na SSSR.
• 1946. – Skupština FNR Jugoslavije je izglasala zakon o nacionalizaciji, kojim su obuhvaćena sva veća privatna preduzeća. Time je ujedno likvidiran inostrani kapital, koji je u industiji i rudarstvu predratne Jugoslavije učestvovao sa oko 50 odsto.
• 1949. – Čang Kaj-šek je na ostrvu Tajvan (Formoza), gdje je sa ostacima svoje vojske pobjegao nakon poraza od Narodnoslobodilačke armije Kine, proglasio državu i ustanovio vladu.
• 1965. – Vaseljenski patrijarh Atenagora I i papa Pavle VI ukinuli su međusobnu ekskomunikaciju dvije crkve kojom je 1054. počeo raskol između ovih hrišćanskih crkava.
• 1975. – Indonezijska armija okupirala je bivšu portugalijsku koloniju Istočni Timor.
• 1988. – Sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov objavio je u UN unilateralno smanjenje sovjetskih trupa, tenkova, borbenih aviona i artiljerije.
• 1996. – U Alžiru su potpisom predsjednika Liamina Zeruala ozakonjene ustavne reforme o zabrani partija zasnovanih na religiji.
• 2005. – Hrvatski general Ante Gotovina uhapšen je Španiji, na Kanarskim ostrvima, na osnovu optužnice Haškog tribunala za zločine protiv čovječnosti nad Srbima za vrijeme vojne operacije Oluja, 1995. Drugostupanjskom presudom Haškog tribunala Gotovina je oslobođen svih optužbi i pušten je na slobodu 16. novembra 2012.

By admin