SERVISNE INFORMACIJE, ČETVRTAK, 08. DECEMBAR 2016.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 07.12.2016. godine od 8:00 sati do 08.12.2016. godine do 8:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Jedno narušavanje javnog reda i mira  – tuča.
  • Tokom izvještajnog perioda bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodna 24 sata obratilo 18 pacijenata, od kojih je 2 pućeno  na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Kod većine pacijenata preovladavao je visok krvni pritisak. Dežurni doktor  bila je Dženeta dr. Ljumić.

JU CENTAR ZA SOCIJALNI RAD BUŽIM

a)    Dva sudski postupka (učešće na raspravi),

b)    Izrađena socijalna anamneza,

c)     Dva zahtjeva za ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje,

d)    Redovni poslovi Centra.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijama bilo je uredno.
  • Snabdijevanje pitkom vodom iz gradskog vodovoda uglavnom uredno.
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 08.12.2016. u 06:30 sati

Zbog niske temperature i ovoga jutra upozoravamo na moguće nailaske na mjestimično zaleđen kolovoz. Dodatno, na pojedinim dionicama, posebno u kotlinama i uz riječne tokove, vidljivost je smanjena zbog magle, što nalaže dodatni oprez. Izdvajamo magistralne puteve M-5 Nević Polje-Kaonik i M-17 Drežnica-Mostar, gdje je vidljivost smanjena na manje od 50 metara, kao i autoput A-1 Visoko-Sarajevo sjever, magistralni put M-5 Kaonik-Kiseljak-Kobiljača, te puteve na širem području Odžaka, Orašja i Bihaća gdje je vidljivost mjestimično smanjena na 50 do 100 metara. Skrećemo pažnju i na učestale sitnije odrone, a izdvajamo magistralne puteve M-16.4 Bugojno-Novi Travnik (Rostovo) i M-16.2 Prozor-Gornji Vakuf (Makljen). Savjetujemo oprezniju vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno na putevima u BiH.

Danas od 11 do 15 sati zbog radova na miniranju u kamenolomu na magistralnom putu M-1.8 Šićki Brod-Srebrenik, kod mjesta Potpeć (na lokaciji Orlova klisura) doći će do kraće obustave (15 minuta).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-4 Teslić-Kotor Varoš, M-16 Banja Luka-Jajce, M-19.3 Rogatica-Ustiprača, M-16.2 Prozor-Jablanica i M-18 Priboj-Simin Han, kao i magistralne puteve  M-17 u Bosanskom Šamcu, M-5 u Bihaću i M-6.1 prolaz kroz Mostar.

Na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja zbog radova na području Hrvatske, upozoravamo na usporeno saobraćanje tokom dana, uz povremeno duža zadržavanja. Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

PROGNOZA VREMENA

Danas u Hercegovini sunčano. U Bosni po kotlinama će preovladavati magla ili niska naoblaka do sredine dana kada se očekuje razvedravanje. Na planinama u Bosni sunčano. Vjetar slab, veći dio dana sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Poslije podne vjetar u skretanju na slabo jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 1 i 6°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

bio0Četvrtak 08.12.2016. godine Duži sunčani intervali će činiti dan ugodnijim, pri čemu bi prohladno vrijeme moglo uzrokovati manje poteškoće osjetljivim osobama. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju tokom jutra i večeri. Usljed mogućnosti jačeg zagađenja zraka, preporučljivo je po potrebi reducirati boravak na otvorenom, naročito hronični bolesnici.

 

 NA DANAŠNJI DAN

• 1886. – Osnovana je Američka federacija rada, krovno tijelo sindikata na konvenciji vođa sindikata u Ohiu. Ta je udruga postala naročito poznata tijekom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća zbog optužbi da je pod kontrolom organiziranog kriminala.
• 1925. – Objavljena je knjiga Adolfa Hitlera «Majn Kampf», u kojoj je izložena koncepcija «Novog poretka» i rasne supremacije Nijemaca.
• 1941. – Dan nakon napada na Pearl Harbor, američki je Kongres objavio rat Japanu, pa su SAD i službeno ušle u rat. Osam godina kasnije, unutarnji rat još uvijek je razdirao Kinu, no na današnji dan 1949. nacionalistička vlada Chang-Kai Sheka bila je prisiljena pobjeći na otok Formozu, sada poznat kao Tajvan.
• 1949. – Generalna skupština UN-a zatražila je od svjetskih sila da priznaju nezavisnost Kine poslije bjekstva Čang Kaj-šeka na Tajvan.
• 1966. – Sporazum o zabrani nuklearnog oružja u kosmosu potpisalo je 28 zemalja, uključujući SSSR i SAD.
• 1974. – Grci su na referendumu velikom većinom glasali za republiku, a protiv restauracije monarhije.
• 1980. – Ubijen je John Lennon bivši član Beatles-a u New Yorku. Atentat je izvršio mentalno poremećeni Lennonov obožavalac Mark Davis Chapman, koji je osuđen na doživotni zatvor.
• 1987. – Počinje prva Intifada, palestinski ustanak protiv izraelske okupacije, a završava 1993. godine.
• 1991. – Lideri Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, Boris Jeljcin, Leonid Kravčuk i Stanislav Šuškević, potpisali su sporazum u Minsku kojim je zvanično prestao da postoji Sovjetski Savez (SSSR). Stvorena je nova Zajednica Neovisnih Država.
• 1995. – U Londonu je počela dvodnevna konferencija na kojoj je za bivšu Jugoslaviju, umjesto ženevske Mirovne konferencije, osnovan Svjet za sprovođenje mira. Carl Bildt, švedski diplomat, imenovam je za Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. U radu ove konferencije učestvovali su ministri spoljnih poslova 40 zemalja te predstavnici brojnih međunarodnih organizacija.
• 1995. – U Moskvi je potpisan sporazum kojim se čečenskoj vladi daje poseban status u okviru Rusije.
• 2001. – U Sarajevu je umro Mirza Delibašić, bh košarkaška zvijezda, sportaš sa međunarodnim uspjesima za kojeg kažu da je bio ¨as van serije¨. Rodio se u Tuzli 9. januara 1954.
• 2005. – Norveška je usvojila zakon kojim se norveške firme obavezuju da do 2008. godine najmanje 40 odsto članova upravnih odbora moraju da budu žene. U suprotnom, kompanije će se suočiti sa opasnošću od zatvaranja. Ovo je prvi zakon ove vrste u svijetu.

By admin