SERVISNE INFORMACIJE, PETAK, 09. DECEMBAR 2016.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 08.12.2016. godine od 8:00 sati do 09.12.2016. godine do 8:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo narušavanja javnog reda i mira niti krivičnih djela
  • Tokom izvještajnog perioda bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

 BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

 ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodna 24 sata obratilo 189 pacijenata, od kojih je 7 pućeno  na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Kod većine pacijenata preovladavao je visok krvni pritisak, poteškoće sa disanjem, jedna povreda. Dežurni doktor  bila je Sanela dr. Mašović.

JU CENTAR ZA SOCIJALNI RAD BUŽIM

 a)    Jedan zahtjev za ostvarivanje prava na naknadu ženi – majci van radnog odnosa,

b)    Pet terenskih posjeta,

c)     Izrađeno nekoliko uvjerena iz službene evidencije Centra,

d)    Redovni poslovi Centra.

 ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijama bilo je uredno.
  • Snabdijevanje pitkom vodom iz gradskog vodovoda uglavnom uredno.
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 09.12.2016. u 06:55 sati

Saobraćaj se ovoga jutra odvija po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Zbog niskih temperatura moguća je poledica na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na širem području Kiseljaka, Jablanice, te na dijelovima Kantona Sarajevo. Sporiju i oprezniju vožnju vozačima savjetujemo na dionicama koje vode kroz usjeke, zbog mogućih odrona. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Zbog izvođenja sanacionih na dionici M-17 Žepče-Nemila (petlja Žepče), izmjenjen je režim saobraćaja. Saobraćaj se u smjeru Žepča odvija obilaznicom, dok se u smjeru Nemile odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-16 Banja Luka-Jajce, M-16.2 Prozor-Jablanica i M-18 Priboj-Simin Han, kao i magistralne puteve M-17 u Bosanskom Šamcu i M-5 u Bihaću.

Zbog radova na području Hrvatske upozoravamo vozače na duža zadržavanja na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

PROGNOZA VREMENA

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz mjestimično malu do umjerenu oblačnost. Dio prije podneva po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne sa maglom ili niskim oblacima. Na sjeveru zemlje magla i niska oblačnost može se zadržati i veći dio dana. Vjetar slab. U Bosni južnog i jugozapadnog smjera, a u Hercegovini sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 5 i 10, na jugu zemlje od 11 do 14 stupnjeva. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

bio0Petak 09.12.2016. godine Stabilnije vremenske prilike, sa više sunca i uz djelimični porast dnevnih temperatura, ugodno će djelovati na većinu stanovništva. Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom u jutarnjim i večernjim satima, obzirom da će biti hladnije u odnosu na ostatak dana. Također, pojava magle i veći sadržaj štetnih supstanci u zraku, izraženije u urbanim sredinama, osjetljivim osobama mogu uzrokovati poteškoće.

 

 

NA DANAŠNJI DAN
• 1824. – U peruanskom ratu za nezavisnost snage južnoameričkog revolucionara i državnika Simona Bolivara porazile su špansku armiju u bici kod Ajakuča u Peruu.
• 1905. – Francuska dekretom odvojila državu od crkve.
• 1917. – Turske trupe predale su, u Prvom svjetskom ratu, Britancima Jerusalem koji je pod turskom dominacijom bio od 1517.
• 1941. – Nakon japanske okupacije Mandžurije u Kini je došlo do stvaranja pokreta otpora koji je polako preuzimao kontrolu nad ostatkom zemlje. Kineske su vlasti službeno objavile rat Japanu, Njemačkoj i Italiji.
• 1944. – Nakon višednevnih krvavih borbi Danilovgrad je oslobođen od fašističkog okupatora.
• 1961. – Afrička država Tanganjika stekla je nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta, s premijerom Džulijusom Njerereom, a istog dana 1962. postala je republika.
• 1965. – Jedan od najpopularnijih stripova polovice prošlog stoljeća, Charlie Brown, dobio je svoju crtanu dugometražnu verziju A Charlie Brown Christmas, koja je svečanu premijeru imala na današnji dan.
1965. – Dogodio se NLO incident kod Kecksburga u SAD-u. (Riječ je o navodnom padu izvanzemaljske letjelice, na širem području Pittsburgha,a navodno su ga vidjele hiljade očevidaca. Velika vatrena kugla je proletjela nebom i potom se srušila u obližnju šumu.
Sam pad letjelice je vidio i dječak iz sela u blizini, a ugledavši dim koji se potom digao uvis, odlučio je obavijestiti vlasti. Lokalni vatrogasac, koji se zatekao na mjestu događaja, potvrdio je kako je u šumi pronađen objekt duguljastog oblika, veličine VW Bube. Pritom su prema njegovim riječima na podnožju objekta uočeni znakovi slični egipatskim hijeroglifima.
Unatoč tvrdnjama američke vojske kako pretraga šume nije dala rezultata, lokalni stanovnici su ostali pri stajalištu kako je vojska okružila područje i ubrzo uklonila “svemirski brod”).

• 1967. – Nikolaj Čaušesku postao je predsednik Rumunije.
• 1985. – UN usvajaju rezoluciju kojom se svaki čin terorizma osuđuje kao kriminal.
• 1985. – Bivši predsjednik Argentine general Horhe Videla osuđen je na doživotnu robiju zbog otmica, mučenja i ubistva oko 9.000 ljudi tokom «prljavog rata», koji su protiv gradske gerile i političkih protivnika od 1976. do 1982. vodile tri vojne hunte. Na istu kaznu je osuđen član vojne hunte admiral Emilio Masera, a Videlin nasljednik general Roberto Viola na 17 godina zatvora.
• 1990. – Na prvim višestranačkim izborima održanim u Srbiji, nakon 45 godina vladavine komunista, pobijedila je Socijalistička partija Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem.
• 1990. – Na predsjedničkim izborima u Poljskoj pobijedio je Lech Wałęsa, bivši lider sindikata ¨Solidarnost¨. Nobelovu nagradu za mir dobio je 1983. Godine
• 1991. – U Hagu počela konferencija o Jugoslaviji, uz učešće predsjednika Konferencije lorda Pitera Karingtona i predsjednika svih šest bivših jugoslovenskih republika. Arbitražna komisija, kojom je rukovodio francuski pravnik i političar Rober Badenter, ocijenila je da je Jugoslavija zemlja u nestajanju, procesu rastakanja i iščezavanja, ali su tu ocjenu odbacili predsjednici Srbije i Crne Gore. Skup nije riješio ni jedno pitanje.
• 1992. – Zbog sankcija UN protiv SR Jugoslavije, svjetska nogometna federacija zabranila je jugoslovenskoj reprezentaciji učešće na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1994. u SAD-u.
• 1994. – Partija «Sinn fein», političko krilo Irske republikanske armije, prvi put poslije više od 70 godina otpočela je mirovne razgovore sa britanskom vladom.
• 2000. – Jugoslavija i Slovenija uspostavljaju diplomatske odnose.

By admin