SERVISNE INFORMACIJE, UTORAK, 13. DECEMBAR 2016.

Prema zvaničnim infomracijama koje smo dobili ovog jutra za period od 12.12.2016. godine od 8:00 sati do 13.12.2016. godine do 8:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • 1. Krivično djelo – šumska krađa.
  • Tokom izvještajnog perioda bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Svi putevi na području općine Bužim su prohodni, saobraćaj se odvija bez ograničenja osim na dijelu RP 401 B Bužim-Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nesreća

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodna 24 sata obratilo 26 pacijenata, od kojih je 3 pućeno  na dalje liječenje u bolnicu u Bihać.
Kod većine pacijenata preovladavao je visok krvni pritisak, stomačne tegobe i visoka temperatura. Dežurni doktor  bio je Ramiz dr. Hušić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Prekid u napajanju el. energijom od 9,30-10,45 sati.
  • Snabdijevanje telekomunikacijama bilo je uredno.
  • Snabdijevanje pitkom vodom iz gradskog vodovoda uglavnom uredno.
  • Planiranom dinamikom odvijaju se  odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

STANJE NA PUTEVIMA BIHAMK

Stanje na cestama 13.12.2016. u 06:30 sati

Niske temperature ovoga jutra pogoduju formiranju poledice na kolovozu, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Posebno izdvajamo dionice u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionicama koje vode kroz usjeke. Na putevima na području LivnaKupresa i Tomislavgrada, upozoravamo na jake udare vjetra. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Do povremenih obustava saobraćaja, tokom dana dolazi na magistralnim putevima M-4 Teslić-Kotor Varoš i M-19.3 Rogatica-Ustiprača, zbog minerskih i deminerskih radova.

Do kraćih zastoja dolazi i na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a gdje je obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.Izdvajamo magistralne puteve: M-17 Nemila-Žepče, M-16 Banja Luka-Jajce, M-16.2 Prozor-Jablanica i M-18 Priboj-Simin Han, kao i na magistralnom putu M-6.1 u Mostaru.

Zbog radova na području Hrvatske upozoravamo vozače na duža zadržavanja na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

PROGNOZA VREMENA

Danas dio prijepodneva pretežno oblačno u Krajini i zapadnim područjima Bosne. U većem dijelu Bosne prije podne mala do umjerena naoblaka. U drugoj polovini dana u Bosni sunčano. U Hercegovini danas sunčano. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Krajem dana vjetar u Bosni u skretanju na jugo. U Hercegovini umjereno jaka bura koja će poslije podne oslabiti. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

bio0Utorak 13.12.2016. godine Nakon mjestimično tmurnog jutra, stabilno i sunčanije vrijeme u ostatku dana pozitivno će djelovati na većinu populacije. Iako će djelimično otopliti i dalje je neophodno voditi računa o primjerenom odijevanju, kao i zaštiti od niskih temperatura, naročito osjetljive grupe poput hroničnih bolesnika, starijih osoba i djece.

 

 

NA DANAŠNJI DAN
• 1570. – Danska je priznala nezavisnost Švedske.
• 1642. – Holandski moreplovac Abel Tasman otkrio je zemlju kojoj je dao ime holandske provincije Novi Zeland, ali se zbog straha od domorodaca Maora nije iskrcao. Zasluge za otkriće Novog Zelanda pripadaju i engleskom moreplovcu Džejmsu Kuku, koji se 1769. iskrcao na jedno od novozelandskih ostrva.
• 1797. – U Düsseldorfu rođen Heinrich Heine (1797.- 1856.), njemački književnik, jedan od najvećih liričara njemačkog romantizma. Pisao je pjesme, pripovijetke i eseje. U njegova najpoznatija djela ubrajaju se: «Knjiga pjesama», «Florentinske noći», «Njemačka – jedna zimska priča».
• 1808. – Madrid je kapitulirao pred francuskim carem Napoleonom Prvim.
• 1816. – Rođen je njemački industrijalac i pronalazač Ernst Verner fon Simens, koji je s trojicom braće osnovao gigantsku kompaniju «Simens». Pronašao je 1846. telegraf sa kazaljkom, 1866. dinamo mašinu, a 1879. električni tramvaj.
• 1862. – U bici kod Frederiksburga u Američkom građanskom ratu južnjački general Robert Lee je sa 80.000 vojnika potukao sjevernjačkog generala Ambrouza Bernsajda, koji je imao pod komandom skoro dvostruko više vojnika – 150.000. Tokom teških borbi duž rijeke Masaponaks Bersajd je izgubio oko 14.000 ljudi.
• 1937. – Japanske trupe okupirale su kineski grad Nanking i u narednih šest sedmica zvjerski pobile oko 200.000 Kineza, mahom civila, a krvoproliće je ušlo u istoriju pod nazivom «silovanje Nankinga».
• 1943. – Sovjetska vlada u Drugom svjetskom ratu, povodom odluka Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, saopštila da odluke AVNOJ-a «pomažu daljoj uspješnoj borbi naroda Jugoslavije protiv hitlerovske Njemačke».
• 1967. – Sedam mjeseci poslije uspostavljanja vojne diktature u Grčkoj vojna vlada je izršila kontraudar i kralj Konstantin primoran da s porodicom pobjegne u Rim. Kralj je prethodno u poruci naciji zatražio podršku u «obnavljanju demokratije i slobode», ali su njemu lojalne jedinice bile nepovezane i izolovane, a vojna hunta unaprijed obaviještena o kontraudaru.
• 1981. – Vlasti u Poljskoj uvode vanredno stanje kako bi ugušili radnički pokret Solidarnost, na čijem čelu je bio Lech Walensa. Slijedilo je nekoliko godina represije ali su vlasti na kraju morali ući u pregovore sa ovim sindikalnim pokretom.
• 1988. – U Kongu je potpisan protokol Angole, Kube i Južne Afrike, uz posredovanje SSSR i SAD, kojim je obezbijeđen put ka nezavisnosti Namibije i kraju građanskog rata u Angoli započetog 1975.
• 1991. – Lideri Kazahstana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana su se dogovorili o priključenju novoj zajednici neovisnih država.
• 2001. – Američki predsjednik Džordž Buš saopštio je da se SAD povlače iz sporazuma o antibalističkim projektilima /ABM/ iz 1972. godine da bi nastavile sa razvojem svoga antiraketnog programa.
• 2003. – Američke snage uhapsile su Sadama Huseina, bivšeg predsjednika Iraka, nedaleko od iračkog grada Tikrita.
• 2004. – Predstavnici 13 podunavskih zemalja na ministarskom sastanku u Beču potpisali su «Dunavsku deklaraciju», kojom su se obavezali na bolju saradnju radi uspostavljanja održivog upravljanja vodnim resursima sliva Dunava.
• 2007. – Lideri zemalja članica EU potpisali su Lisabonski ugovor, s ciljem rješavanja pitanja daljnjeg institucionalnog funkcioniranja EU. Lisabonski ugovor dopunjuje postojeće ugovore o EU i Europskoj zajednici, ne zamjenjujući ih.
• 2009. – Ponovo je uspostavljen željeznički saobraćaj, nakon prekida 1992. godine, na relaciji Beograd – Sarajevo.

By admin