Labneh je vrsta sira koji se dobija cijeđenjem jogurta. Ovu deliciju koju mnogi nazivaju hranom Beduina veoma je jednostavno napraviti kod kuće.
Brojni su recepti za pravljenje ukusnog labneha, a svaki se sastoji od toga da se čvrsti i punomasni jogurt procijedi kroz gazu te oslobodi viška tečnosti.
Za pripremu domaćeg labneha potrebno vam je 600 grama gustog jogurta, jedna kašika soli, gusta gaza ili nešto slično i cjediljka.
Na početku izmiješajte jogurt i so. Stavite cjediljku u duboku zdjelu i preko nje raširite gazu.
Zatim na gazu istresite jogurt te je dobro svežite. Potom je možete okačiti na rešetku u frižideru ili na kuhaču preko zdjele te ostaviti dva dana da se cijedi.
Nakon dva dana od dobivene labneh smjese pravite kuglice koje možete valjati u začine, bilje ili sjemenke po izboru. Također ih možete uvaljati u sitno sjeckani luk ili koštunjavo voće.
Pored toga, kuglice možete marinirati u maslinovom ulju s ruzmarinom, bijelim lukom i feferonima. Tako pripremljene mogu stajati dvije sedmice u frižideru.