NAPRAVITE UKUSNE LABNEH KUGLICE KOD KUĆE PREMA JEDOSTAVNOM RECEPTU

Labneh je vrsta sira koji se dobija cijeđenjem jogurta. Ovu deliciju koju mnogi nazivaju hranom Beduina veoma je jednostavno napraviti kod kuće.

Brojni su recepti za pravljenje ukusnog labneha, a svaki se sastoji od toga da se čvrsti i punomasni jogurt procijedi kroz gazu te oslobodi viška tečnosti.

Za pripremu domaćeg labneha potrebno vam je 600 grama gustog jogurta, jedna kašika soli, gusta gaza ili nešto slično i cjediljka.

Na početku izmiješajte jogurt i so. Stavite cjediljku u duboku zdjelu i preko nje raširite gazu.

Zatim na gazu istresite jogurt te je dobro svežite. Potom je možete okačiti na rešetku u frižideru ili na kuhaču preko zdjele te ostaviti dva dana da se cijedi.

Nakon dva dana od dobivene labneh smjese pravite kuglice koje možete valjati u začine, bilje ili sjemenke po izboru. Također ih možete uvaljati u sitno sjeckani luk ili koštunjavo voće.

Pored toga, kuglice možete marinirati u maslinovom ulju s ruzmarinom, bijelim lukom i feferonima. Tako pripremljene mogu stajati dvije sedmice u frižideru.

By admin