Ne treba konzumirati ništa što sadrži više od 15 g šećera, pet grama zasićenih masti i 1,5 g soli na 100 grama, a što možete pročitati na deklaracijama Čokolada, hljeb iz masovne proizvodnje, keksi, pileći medaljoni, supe iz vrećica, energetske pločice, žitarice za doručak, samo su neki od proizvoda za koje stručnjaci tvrde da ih treba izbjegavati jer mogu utjecati na nastanak raka. Ovi proizvodi naročito potiču rizik za razvoj raka dojke, tvrde autori istraživanja sa Univerziteta Sorbona u Parizu. Stručnjaci smatraju da je problem i u tome što je prerađena hrana bogata šećerom, solju i mastima, a siromašna vitaminima i vlaknima koji imaju zaštitnu ulogu za organizam. U sklopu istraživanja analizirani su prehrambeni dnevnici 105.000 odraslih osoba. Pokazalo se da su osobe kod kojih je čak 32 posto prehrane bazirano na prerađenim namirnicama imale 23 posto veći rizik za razvoj bilo kojeg raka tokom idućih pet godina od onih ispitanika kod kojih su prerađene namirnice činile do osam posto svakodnevne prehrane. Autori studije preporučuju da smanjimo svoj rizik za razvoj raka tako što nećemo konzumirati ništa što sadrži više od 15 g šećera, pet grama zasićenih masti i 1,5 g soli na 100 grama, a svi su ti podaci vidljivi na deklaracijama. Ovo su namirnice koje najviše povećavaju rizik za rak gazirana pića čokolada bomboni i slatkiši općenito hljeb iz masovne proizvodnje margarin keksi žitarice za doručak energetske pločice energetska pića mlijeko s dodanim okusima gotova jela s umakom sredstva za mršanje u prahu polugotove pite i kolači pileći medaljoni suhomesnati proizvodi supe iz vrećice Izvor: Faktor Beitrags-Navigation Stručnjaci upozoravaju na opasnosti koje prijete na bazenima i savjetuju kako se zaštititi VRIJEME JE UBIRANJA GLJIVA-PEČURKI, BUDITE OPREZNI, NIJANSE IZMEĐU JESTIVIH I NEJESTIVIH SU MALE