POTPUNO DRUGAČIJA: BAKLAVA OD MAKA

Priprema:

Jaja, šećer i vanilin-šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte ulje, prašak za pecivo, jogurt, mak koji ste prethodno samljeli i sve izmiješajte. U nauljenu tepsiju stavite dva lista tijesta za baklavu i premažite dijelom nadjeva. Postupak ponavljajte tako dugo dok sve ne potrošite, a na kraju završite s dva lista tijesta.

Pripremljenu baklavu narežite na kocke i pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. Vodu i šećer kuhajte oko 10 minuta. Na kraju dodajte narezan limun. Pečenu baklavu prelijte pripremljenim sirupom.

Potrebno:

• 4 jaja

• 150 g šećera

• 1 kesica vanilin-šećera

• 150 ml ulja

• 1 kesica praška za pecivo

• 200 ml jogurta

• 400 g maka

• 300 g tankog tijesta za baklavu

Za sirup:

• 500 ml vode

• 250 g šećera

• 1 limn

By admin