PRŽENI I OGULJENI KESTEN IZ MAŠINE HUSEINA IČANOVIĆA

Sezona kesetna uveliko je u toku. Pored sakupljača koji prodajom ostvaruju prihod, u ovim šumskim plodovima uzivaju i kupci. Bišćani  već nekoliko godina imaju priliku kupiti prženi i očišćeni kesten  koji u posebnoj mašini priprema Bužimljanin Husein  Ičanović.

Ičanović pored otkupa  priprema ih i na različite načine, a nakon konstrukcije mašine za prženje te  guljenje odlučio se ponuditi ih i Bišćanima. Za 5 kilograma potrebno je  svega 5 minuta  za prženje i guljenje.

Kako bi se zaštitile  šume kestena te  potakli  bavljenje  plantažnim uzgojem po prvi pu u općini Bužim biće organizirana i kestenijada.

Bužimska kestenijada,  pored ostalih sadržaja, dio je projekta  medjugranične saradnje koji je na zaštiti kestena spojio  Bužim i Veliku Kladušu, te Karlovac i Vojnić u Hrvatskoj.

By admin