Ponekad nam ponestane ideja za ručak, a nismo svjesni da “pri ruci” imamo sve sastojke za idealno jelo u kojem će uživati cijela porodica. Jedan od takvih recepata koje ćete zapamtiti i možda češće koristiti jesu ćufte s mladim krompirom iz rerne… Za ćufte 500 g mljevenog mesa 1 veza zelenog luka 2-3 čehna bijelog luka 100 g zobenih pahuljica 1 jaje 1,5 dl bijelog vina 1/2 kašičice kurkume u prahu sjeckanog peršuna Za preliv 2 kašike kisele pavlake 1 kašika paradajz pirea 1 dl pavlake za kuhanje 1 dl vode 800 g mladog krompira 2 prstohvata tucane paprike so mljeveni biber sjeckani peršun Priprema: U posudu staviti mljeveno meso, mljevene zobene pahuljice, sjeckani zeleni i bijeli luk, 1 jaje, sjeckani peršun, kurkumu, so, mljeveni biber i 1,5 dl bijelog vina. Sve dobro izmiješati rukom i ostaviti 30 minuta da stoji, pa napraviti 28-30 komada ćuftica. Uzeti mladi krompir manje veličina (ako nemate manje, prepolovite veći krompir), oguliti i kuhati u vodi (od kad provri) 3 minuta. Ocijediti krompir, dodati jednu kašiku ulja, so, mljeveni biber i izmiješati. U pouljenu posudu za pečenje redati u krug red ćuftica, red krompira – sječena strana da je dole. Peći na 200 stepeni 30 minuta. Napraviti preliv: Izmiješati 2. kašike kisele pavlake, 1. kašiku paradajz pirea, 1 dl pavlake za kuhanje, 1 dl vode, so, mljeveni biber, sjeckanog peršuna i 2 prstohvata tucane paprike. Poslije pečenja od 30 minuta preliti ćuftice i krompir sosom i peći još 15 minuta. Pečene posuti sjeckanim peršunom. I prijatno! Beitrags-Navigation PRIJEDLOZI ZA BRZI NEDJELJNI DORUČAK TEŠKA VIŠE OD POLA TONE / U JEDNOJ TEPSIJI NAPRAVLJENA NAJVEĆA BAKLAVA NA SVIJETU